I don’t mind no water, I don’t mind no power, I am just so happy to live here. We’re so lucky.

zei mijn vriendin uit de grond van haar hart. Ik was het helemaal met haar eens. Inténs eens, waren we het. Allicht is dit voor de onvermoede lezer moeilijk voor te stellen, na alle berichten over no power, no water. Zitten er soms aspecten aan Afrika die hier tegenop wegen? Of is het, o horror, is het misschien juist dat no water, no power dat het leven… aantrekkelijk maakt?

Ik voel heel duidelijk wat er zo bijzonder is aan deze plek, maar ik kan het moeilijk onder woorden brengen. Als ik erover brainstorm vallen me woorden in als: saamhorigheid, bomen, koeien, de ongeorganiseerdheid, vriendschap, de mazen van het net, het vleugje avontuur, de zee, de stranden, en leven in een min of meer pre-industriële samenleving. Aan elk van deze woorden kan ik een blogpost wijden, maar de vraag is of ik het ooit invoelbaar kan maken. Een van mijn grootste frustraties is dan ook dat ik mijn Nederlandse vrienden geen deelgenoot kan maken van wat ik zie, voel, hoor, ruik, ervaar, maar vooral zie.

Wat is er dan zo bijzonder aan het leven hier? Waar zit ‘m die magie in? Heeft het te maken met ver weg van thuis zijn? Met de benefits van het expatleven? Met het klimaat?

Een vleugje avontuur

Voor mij is het vooral het vleugje avontuur dat over het dagelijks bestaan hangt. Dat niet alles altijd gaat zoals je verwacht. Dat er soms geen stroom is of geen water. Dat je dat blijmoedig kunt accepteren, dat je dat eenvoudig het hoofd kunt bieden. Primitief leven geeft meerwaarde aan het bestaan, dat weet elke kampeerder. Je staat net even in een andere mode, je bent net even alerter, zoals de vogelaar die achter een raam zit te werken maar toch de lucht in de gaten houdt.

Echt avontuurlijk is mijn leven natuurlijk niet. Mijn dagen bestaan uit opstaan, kinderen naar school helpen, thuis achter mijn opgeruimde bureau aan het werk gaan, cappuccino erbij, een vergadering bijwonen of voorzitten, kinderen ophalen, van ze houwen, ze helpen met huiswerk, op en neer naar de Nederlandse school, boodschappen doen, het avondritueel, en daarna nog even het internet op tot de slaap het wint van de productiviteit.

Avontuurlijk is anders. Maar als het avontuur bestaat uit het slapen onder een muskietennet, uit het horen van de kreet van een overvliegende Afrikaanse Zeearend, uit dagelijks de Indische oceaan zien, en de horizon, en de handkarren op de weg, en de fietsers met manden vol kokosnoten; als avontuur bestaat uit elke week vrienden en nieuwe mensen ontmoeten, als avontuur betekent blij zijn met een bakje aardbeien, sawa, dan ben ik tevreden.