– I don’t have power, I don’t have water, my phone is not working, my internet is not working, the generator is out of order and the fundis drive me crazy.
– Welcome in Dar.
– How do you cope with these things?
– You have to become a fundi.
– But… but… but I don’t want to become a fundi!

Een fundi is een handwerksman. Fundi’s zijn er in alle soorten en maten. Een timmerman is een fundi seremala oftewel een houtmaakfundi, een elektricien is een fundi umeme ofwel een elektriciteitsfundi en een loodgieter is een fundi bomba ofwel een waterleidingfundi. Andere fundi’s zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld wasmachines of generatoren. (Oplettende letterkundigen kunnen uit deze opsomming afleiden dat Swahili een taal is die gaat volgens de Left-hand Head Rule, net als het Frans, maar dit terzijde.)

Vooral waterfundi’s hebben we veel gezien. Het net gerenoveerde huis dat we betrokken bleek nogal wat watergebreken te hebben. Alle wc’s lekten, naar later bleek omdat ze los op de tegels stonden. Alleen met stopkit waren ze aan de ondergrond bevestigd. Het bad lekte ook, evenals het aanrecht. In het tuinhuis kwam – je verzint het niet – de afvoer van de wc via een ingenieus systeem in de douche terecht. Het onbegrijpelijkst was dat het kraantje van de billendouche – of hoe heet zo’n ding – aan de andere kant van de muur zat. Aan de buitenkant van het huis dus. Je ziet al voor je hoe iemand met de broek op de knieën het hele huis doorloopt, de buitendeur opent, naar buiten stapt, om het huis loopt, het kraantje van de billendouche aanzet en vervolgens de hele weg in omgekeerde richting aflegt om uiteindelijk weer plaats te nemen op het toilet om zijn billen te douchen.
Nog een voorbeeld: de ligbaden in de badkamers waren zó geplaatst dat het laatste restje badwater niet weg kon lopen: de gootjes lagen hoger dan de rest van het bad. Achteraf bleek dit juist handig: zo hadden we altijd een restje water in huis bij waterstoringen.

En die waterstoringen waren er veel. Soms omdat de hele stad geen water had, soms omdat er geen elektriciteit was, maar meestal omdat er iets was uitgeschakeld dat ingeschakeld moest zijn. Inmiddels wonen we drie jaar in dit huis en hebben we voor vrijwel alle waterstoringen een verklaring gevonden. Op een gegeven moment denk je alle mogelijke oorzaken wel te kennen, maar dan blijkt er toch weer ergens een cruciaal nippeltje te zitten dat ingedrukt moet zijn maar uitgedrukt was.

Om de oorzaak van een waterstoring te achterhalen, loop ik in gedachten altijd een soort stroomschema af. De technisch schrijver in mij verlangt dat ik dit virtuele stroomschema op papier zet. Geniet even mee en bedenk hoe heerlijk het is als er altijd water uit de kraan komt.

Feit: er komt geen water uit de kraan.

Vraag 1: Staat de waterpomp aan?
Nee | Zet de waterpomp aan. Komt er na vijf minuten water uit de kraan?
Nee | Check de waterpomp. Soms staat hij op Failure. Druk keer op keer op het knopje tot hij goed gaat lopen. Bel anders een loodgieter.

Ja

Vraag 2: Is de stroom uitgevallen?
Ja | Waarschijnlijk is de bovenste tank leeg en de onderste tank vol. Vul emmers met water uit de onderste tank tot de stroom terugkomt. Als de generator het doet, kun je die even aanzetten om water van de onderste in de bovenste tank te pompen.

Nee

Vraag 3: Zit er water in de onderste tank?
Ja. | Hmmmm. Zit er water in de bovenste tank?
Nee | Er is een probleem met de waterpomp of met de drijver van de bovenste tank. Bel de loodgieter.
Ja | Er is een probleem met de waterleiding tussen de bovenste tank en het huis. Is dat sluisje dat daar zit nog open en dicht te draaien? Het heeft een rode hendel.
Nee | Het metalen sluisje is gebroken. Chinese makelij. Koop een nieuw sluisje. Er zijn ook Engelse sluisjes in de handel. Bel een loodgieter om het te komen installeren. Vul emmers met water uit de onderste tank tot het euvel verholpen is.
Ja | Er is een probleem met de ondergrondse waterleiding. Bel de loodgieter en laat de tuinman alvast het tuinpad wegbikken en de waterleiding opgraven – voor de vierde keer. Vul emmers met water uit de onderste tank tot het euvel verholpen is.

Nee

Vraag 4: Doet de stadswaterpomp bij de muur het?
Ja | Er is een probleem met de waterleiding tussen de tuinmuur en de onderste tank van het huis. Bel de loodgieter en laat de tuinman alvast kijken of er ergens een natte plek in de tuin is. Zet voorts het grondwatersysteem in werking.

Nee

Vraag 5: Staat de schakelaar van de stadswaterpomp aan?
Nee | WIE HEEFT !@#$%$#@! DIE SCHAKELAAR UITGEZET. Zet de schakelaar om en praat met de fundi’s of de askari’s of wie er verder werkzaam is in de tuin.

Ja

Vraag 6: Is de hoofdschakelaar van het elektriciteitskastje in het tuinhuis omgeslagen?
Ja | Zucht. Er is iets mis met de bedrading van het tuinhuis, maar LAAT MAAR. Zet de schakelaar om. Als hij blijft omslaan: bel een elektricien.

Nee

Vraag 7: Is de waterrekening betaald?
Nee | Aaaaargh! Waterrekening niet betaald. BETAAL DE WATERREKENING! En zet het grondwater aan, want het kan twee weken duren voordat ze het weer komen aansluiten. Grrretverdrie.

Ja

Vraag 8: het nippeltje. Controleer de watermeter buiten het plot. Hij zit onder het gras verborgen bij de muur, ter hoogte van de stadswaterpomp aan de binnenkant. Maak de watermeter voorzichtig open. Op de meter zit een rond nippeltje dat ingedrukt moet zijn. Is dat nippeltje ingedrukt?
Nee | WIE HEEFT !@#$%$#@! DAT NIPPELTJE UITGEZET! Druk dat nippeltje in.

Ja

Out of options. Bel de area manager van stadswater, of beter nog: ga naar het kantoor van stadswater, neem de betaalde rekeningen mee en rapporteer de fout. En zet de grondwaterpompen aan.
Draai het cruciale rode kraantje open. Dit zorgt ervoor dat er grondwater in de onderste tank kan lopen. Het draaiwieltje zit verborgen onder het gras bij de witte bourgainvillea. Kan het wieltje opengedraaid worden?
Nope | Wieltje lamgedraaid. Het zat erin. Vorige week ging het ook al moeizaam. Er zit niets anders op dan de tuinslang aan te sluiten op een van de grondwaterkranen en de andere kant in de onderste tank te hangen. In elk geval water in huis! Tenminste… Stroomt er nu water in de onderste tank?
Yep | Goddank!

Nope

Het is niet wáár! Check de grondwaterpompen. Doen die het?
Nope | Waarschijnlijk doorgebrand. Bel een elektricien en ook maar gelijk een loodgieter. Ga douchen bij vrienden of op de Yacht Club. Grrretverdrie.

Yep

????
Bel echtgenoot.
Tot hier reiken mijn fundi-kwaliteiten.