Natuurlijk, we hebben het klimaat, de zee, de lifestyle, het avontuur en de hulp in de huishouding, maar Afrika heeft expats meer te bieden. Vijf onverwachte meevallers van het leven als expat in Afrika.

1 Herijking

Tijdelijk of permanent in een ander land leven, om het even welk land, daagt uit tot reflecteren op de waarden en overtuigingen die je van huis uit hebt meegekregen. Misschien zit alles wel net even anders dan je dacht. In Afrika heb ik een andere kijk gekregen op ontwikkelingshulp, democratie, economie, de positie van Europa in de wereld, menselijke drijfveren en de zin van het leven in het algemeen. Het is niet uitgesloten dat dat in Nederland ook was gebeurd, maar toch.

2 Ontmoeting

Daarnaast zijn er de interessante ontmoetingen. De meeste expats hebben hun vrienden en familie niet meegenomen naar Afrika en staan dus open voor nieuwe vriendschappen. Die kunnen vrij snel vrij diep gaan: in twee jaar tijd kun je vrienden maken voor het leven. In steden met veel expats bestaat bovendien een enorme diversiteit aan culturen en nationaliteiten. Dit leidt tot waardevolle inkijkjes achter de schermen. Hoe vaak drink je koffie met een vrouw uit Papua Nieuw Guinea? Hoe vaak sluit je vriendschap met een Japanse? Wat deelt een gesluierde vriendin zoal over haar seksleven? Veel vooroordelen gaan overboord (en sommige worden bevestigd).

3 Bezinning

Het bestaan als expat kent vanwege het transitionele karakter veel momenten van bezinning: steeds als een goede bekende verhuist, sta je stil bij wat je voor elkaar betekend hebt. Je schrijft en ontvangt brieven die je normaal gesproken alleen schrijft en ontvangt bij bruiloften, jubilea en nakende levenseinden. Dat is waardevol. Elke verhuizing van vrienden is bovendien aanleiding om stil te staan bij je eigen leven: zitten we hier nog wel op de goede plaats? Moeten ook wij verder trekken? Wat is wijsheid? Wat willen we eigenlijk?

4 Gewaarwording

Moet ik het nog noemen
De bomen en de bloemen
De geuren en de kleuren
Afrika is niet dor en droog
Afrika is regenboog

5 Ontdekking

Misschien niet onverwacht, maar desalniettemin een waardevolle ervaring, is de adembenemende Afrikaanse natuur. Als expat heb je de tijd en de mogelijkheid om een land echt te leren kennen. Op een gegeven moment kom je dus op de mooiste, bijzonderste, meest ongerepte plekjes, ver van de gebaande paden van de Lonely Planet. Als je dan weer eens boven een nest uitkomende zeeschildpadjes staat, als je kampeert aan een uitgestrekt verlaten strand, als je uitkijkt over een typisch Afrikaans savannelandschap of als je mee gaat jagen met de laatste jagers-verzamelaars in Afrika, dan weet je: we’re so lucky.