Menu Close

Lifestyle

Expats in Afrika hebben het vaak waarderend over hun lifestyle. Wat voor lifestyle bedoelen ze dan, en wat is er eigenlijk zo bijzonder aan? Ik heb daar lang over nagedacht en ik denk dat ik het weet. Het heeft niets te maken met hulp in de huishouding en ook niets met zeeën, zwembaden en gin tonics. Het heeft te maken met saamhorigheidsgevoel, open vriendencirkels en vaste ontmoetingsplaatsen.

Open vriendencirkels

In je vrijgezellentijd en in je studententijd beweeg je je in open sociale cirkels. Je ontmoet regelmatig mensen die anders zijn dan jij. Vrienden van vrienden sluiten zich makkelijk aan. Binnen een beperkt geografisch gebied, zoals een binnenstad of een stadswijk, heb je een dicht netwerk van vrienden, kennissen en vage bekenden.

Dat blijft een tijdje zo als je gaat werken, maar op een gegeven moment verandert je sociale leven: van open cirkels met vrienden, kennissen en vage bekenden, raak je verzeild in gesloten cirkels met voornamelijk goede vrienden. Zij hebben zich inmiddels over het hele land verspreid en iedereen is drukdrukdruk, dus afspraken maak je maanden van tevoren. Zelden komt het nog voor dat je op straat spontaan een bekende tegenkomt en samen wat gaat drinken, en zelden komt er nog eens een onbekende aanwaaien op een feestje, zoals vroeger. En als dat al gebeurt, zijn dat zelden excentrieke figuren die iets vaags doen met literatuur of kunst, want die bewegen zich in andere kringen.

Expats daarentegen wonen vaak samen binnen een beperkt geografisch gebied. In Dar es Salaam bijvoorbeeld speelt het grootste deel van mijn leven zich af op een schiereiland van 4 bij 2 km. Mijn vrienden wonen er, ik woon er zelf, ik doe er mijn dagelijkse boodschappen, er is een strand, een theater, een boekhandel en een kliniek. Wat wil een mens nog meer? Een Italiaanse delicatessenzaak die porcini en mozzarella verkoopt? Is er ook.

En dus leven we als in een dorp. Op zaterdag en zondag ontmoeten we elkaar op de zeilvereniging. Onze kinderen hebben sleepovers bij elkaar, we zwaaien naar elkaar als we elkaar in onze auto’s passeren en soms gaan we samen een weekeindje weg. De samenstelling van de groepjes verandert voortdurend en het is dan ook zaak om elkaar niet voor het hoofd te stoten, maar over het algemeen is er een groot gevoel van saamhorigheid. Het zijn open vriendencirkels.

Vaste ontmoetingsplaatsen

De expats die ik ken spreken zelden af bij elkaar thuis. Op zaterdagavond ga je naar de pizzeria en je ziet wel wie er komt. Je schuift een tafel aan, twee tafels, hup nog eentje erbij, en geeft om beurten een rondje. De kinderen spelen een paar meter verderop op het strand of in de tuin –Afrika heeft de ruimte. Expats ontmoeten elkaar dus niet twee aan twee (exclusief) maar groepsgewijs (inclusief). Het is niet: Zullen we met zijn vieren uit eten gaan, maar het is: Kom je ook? Een groot verschil.

De lifestyle – dat is het dus. Vrienden en kennissen, lange tafels aan het strand, spontane ontmoetingen, leven op een schiereiland. Met andere woorden: de charme van het expatbestaan zit ‘m erin dat het in sommige opzichten een voortzetting is van je studentenleven.

1 Comment

  1. Alice

    Zuch, zo waar. Dat ik er helemaal heimwee van krijg.
    Mis dat enorm! Hier in Geneve zijn vele expats, maar dat gevoel van samenhorigheid die jij beschrijft is ver te zoeken. Ik mis inderdaad het dorpse gevoel, het gemak in sociale contacten en ook de concentratie interesante mensen. Want vergeet niet dat het soort mensen dat voor zijn plezier naar Dar verhuisd een bepaald slag mensen is. En die dan allemaal bij elkaar op 2 bij 4 km, dat kan alleeen maar enorm gezellig worden. Fijn dat je er zo van geniet!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

test