Recente stukjes

Tips voor stroomstoringen

22|04|2009 09:28

– I just spent 30 hours without electricity.
– How do you cope?
– You cope.

De mens is een flexibel wezen. Alles went, ook leven zonder stroom. Het zijn dan ook niet de stroomstoringen die mij dwarszitten aan Afrika, maar andere dingen. Ik aarzel een beetje om het over die ‘andere dingen’ te hebben want ik ben een mooi-weer-schrijver.

So how do you cope? Je copet. Of liever gezegd: je koopt. Je koopt apparaten die de stroomstoringen verlichten. Slimme ondernemers weten precies waar consumenten in elektriciteitsluwe gebieden om zitten te springen. Een paar tips:

 • Koop een laptop. Met een laptop kun je ook werken als de stroom is uitgevallen. Drie of vier uur per dag kunnen werken is een verschil van 25 procent: kies dus een laptop met een lange standbytijd.
 • Als je geen laptop wilt, koop dan in elk geval een UPS. Met een UPS heb je net genoeg tijd om de computer goed af te sluiten als de stroom uitvalt.
 • Kies een internet provider met een modem die zijn voeding uit de laptop haalt. Op die manier kun je blijven internetten als de stroom uitvalt. Kies ook een externe harddisk die zijn voeding uit de laptop haalt.
 • Koop een fornuis met twee pitten op elektriciteit en twee pitten op gas. Dit soort fornuizen kun je in elk elektriciteitsluw gebied aanschaffen. In sommige landen zijn ook gasovens en zelfs koelkasten op gas te koop.
 • Een koelkast kan zonder problemen twaalf uur zonder stroom, ook in tropische klimaten. Alles blijft goed. De vriezer kan ook twaalf uur zonder stroom, mits je hem niet opent. Zelfs het kleinste kiertje is funest: dan zet de dooi in.
 • Investeer in een goede inverter. Een inverter is een soort oplaadbare batterij. Als er stroom is laadt hij op en als de stroom uitvalt kun je er elektrische apparatuur op aansluiten, bijvoorbeeld lichten, koelkasten en fans. Om een inverter op te laden heb je overigens wel een bepaald aantal uur stroom per etmaal nodig.
 • Als je veel apparaten op oplaadbare batterijen hebt, koop dan een paar extra opladers om parallel te kunnen opladen.
 • Koop een paar olielampen.
 • Koop een tafellamp op zonne-energie. Handig als je kinderen graag met een nachtlampje slapen. Het voorkomt dat ze midden in de nacht schreeuwend van angst wakker worden omdat het plotseling aardedonker is in hun kamer.
 • Kies een huis met grote ramen zodat je ook tijdens de schemering kunt zien. Rond etenstijd is het in onze keuken in Tanzania al zo donker dat we alleen handen voor ogen kunnen onderscheiden.
 • Koop een ouderwetse cafetière. In Tanzania 60 dollar, bij IKEA 10 euro.
 • Koop een mechanische vruchtenpers. Voor tropisch Afrika is roestvrij staal een aanrader. Een mechanisch broodrooster bestaat helaas niet.
 • Koop scheermesjes. Een man in Afrika scheert zich met scheermesjes.
 • Koop een hoofdzaklamp. Handig als je in het donker de olielamp moet zoeken.
 • Een generator is handig maar prijzig in het gebruik. Het kost minimaal 5 dollar om een kleine generator een uur te laten draaien. Goedkope generatoren maken veel lawaai en stinken. Dure generatoren zijn duur.
 • Zonnepanelen zijn nog vrij duur. De investering loont alleen als je ergens jarenlang denkt te gaan wonen. In het buitenland schijnen al verhuisbare zonnepanelen te koop te zijn. Een ideale oplossing!
 • Kies een mobiele telefoon met een gigantische batterijcapaciteit. De ideale mobiele telefoon voor Afrika is een opwindbare telefoon of een telefoon met een zonnepaneeltje. En is er al een slimme ondernemer die voor Afrika mobieltjes met een ingebouwde zaklamp heeft ontwikkeld…?


6 reacties op ‘Tips voor stroomstoringen’

 1. Maggie schrijft:

  Ik herken heel veel!
  Het mijnwerkerslampje in kekke uitvoering is ook erg handig als je midden in de nacht in de bushbush naar de w.c. wilt..
  Verder vind je in de Greenpeace shop bijvoorbeeld: oplaadbare telefoonoplader, een batterijoplader op zonneenergie, opwindbare radio’s…
  Tevens ook handig: hout en een vuur! Dan kun je nog een potjie kos (Zuidafrikaans) maken en heb je lichtopbrengst..
  Maggie

 2. Aart en Joke van Nes schrijft:

  Inderdaad heel herkenbaar!!
  Toen we nog in Nigeria woonden (even geleden), heette de electriciteits maatschappij NEPA, in de wandelgangen zei men: ‘dat staat voor Never Expect Power Always’ en als de powercut te lang duurde (soms dagen)….Never Expect Power Again. Maar net als Anne schrijft: alles valt of staat met een positieve instelling. Bij deze ook nog een paar tips. Dreigt de electriciteit te lang weg te blijven en je vriezer te ontdooien, haal dan het (in ons geval) moeizaam bemachtigde stuk vlees eruit en braad het. Gebraden en onder vet bewaard overleeft het net ietsje langer. Als geimproviseerde koelkast werkt het volgende vrij aardig: Graaf een teiltje o.i.d. in op een schaduwrijk plekje. Vul met water, plaats de koele spulletjes erin en hang er een natte theedoek die tot in het water reikt overheen, werkt echt! Groetjes, Joke

 3. Gerard schrijft:

  Annes’ opsomming doet mij denken aan de hongerwinter in Rotterdam, in 1944-45. Toen was er maandenlang electriciteit, gas noch brandstoffen. Ik was toen 8 jaar oud. De manieren die de mensen bedachten om te overleven, waren heel slim. Desondanks overleefden velen niet. Om toch licht te hebben, kwamen de mensen bijeen. Er werd dan een fiets in de woonkamer gezet, waarop ieder een half uur moest trappen. De door de fietsdynamo aangedreven voorlamp gaf dan wat licht, wèl te donker om bij te lezen. Maar wel verhalen vertellen! Anderen wisten een apparaatje te maken dat licht, veroorzaakt door een waterstraal uit de kraan (water was er nog wel!). Degene die een carbidlamp had, was gebenedijd. Winter 1945 waren de door batterijen gevoede lampen al lang ter ziele.
  Dus Anne, er zijn nog wel wat mogelijkheden. Ik mis een kaars!

 4. Jeroen schrijft:

  NOKIA heeft een Mobieltje met zaklamp erin (led, erg effectief). Weet het typenummer niet, maar het is ontwikkeld voor bouwvakkers (heeft ook een waterpas etc ingebouwd) Het is oerdegelijk, spatwaterdicht en erg betaalbaar.

 5. angelique elsinga schrijft:

  wij hebben hier in zambia een aantal zaklampen met een zonnepaneeltje gekocht. (D.light is het merk) het heeft ook een aansluiting om je telefoon aan op te laden (elk merk snoertje is erbij geleverd) Vier verschillende standen en is sterk . Onze guards werken er nu meer als een jaar mee! Kosten 50 dollar per stuk. (Suntech is het bedrijf waar we ze gekocht hebben).

 6. Anne schrijft:

  Angelique, d.light Tanzania (opgezet door een Nederlander) verkoopt ze voor 12 dollar per stuk, maar dan zonder charger voor mobiele telefoons en met maar twee standen. Fantastische cadeuatjes voor vrienden in Nederland!

Berichtje achterlaten?

test