Menu Close

5 tips om succesvol samen te leven in een expatgemeenschap

Samenleven in een kleine gemeenschap kent zijn eigen sociale uitdagingen. Dit geldt voor elke kleine gemeenschap – denk aan het studentenhuis, het dorp, het reisgezelschap – en dus ook voor expat communities. Dit zijn een paar handige tips voor nieuwe expats, gebaseerd op jarenlange ervaring en diverse teleurstellingen.

1 Bescherm je vrienden tegen mogelijke jaloezie

Iedereen kent elkaar, dus als jij door X uitgenodigd wordt voor een drankje of feestje, kan het zijn dat Y niet is uitgenodigd. Om te voorkomen dat Y zich buitengesloten voelt, bestaat er de frase: I’ve got other plans.
Als in:
– Zullen we vanavond wat gaan drinken?
– I’ve got other plans.

Zeg niet: – Ik ga wat drinken met X, want dan voelt je vriendin zich buitengesloten.
Zeg ook niet: – Ik ga wat drinken met een vriendin, want het komt altijd uit dat je met X hebt afgesproken en je vriendin zal terecht denken: Hoezo ‘een vriendin’? Zeg toch gewoon dat je wat met X gaat drinken! Ik ken X toch? Probeer niet interessant te doen alsof je vriendinnen hebt die ik niet ken!
Zeg dus: – I’ve got other plans.

2 Roddel niet

Ik weet dat roddelen mensen dichter bij elkaar brengt en dat je soms gewoon iets moet delen, maar in een kleine gemeenschap waarin iedereen elkaar kent, leidt het tot trammelant en tierelier. Roddel dus niet. Vertel ook niet aan B dat je C niet zo aardig vindt. Het is niet onmogelijk dat B en C jarenlang samen in een lemen hutje in Mozambique hebben gewoond en hartsvrienden zijn. Als je je antipathie met iemand wilt delen, dan deel je het met je partner. En die roddelt ook niet.

3 Help elkaar! / Durf te vragen!

Een waardevol aspect van Het Goede Leven in Afrika is dat veel expats voor elkaar klaar staan. Dat is fijn, in een land waar je het moet zien te rooien zonder het gebruikelijke vangnet van familie, vrienden en de buren. Een zekere wederkerigheid is natuurlijk vereist – we kennen allemaal de mensen die alleen vragen en nooit geven. Het advies is dan ook: Help elkaar. Zeg ‘ja’ op verzoekjes, klein of groot. En durf te vragen. Zet je gêne opzij. Stuur gerust een massa-sms om te vragen of iemand een goede tandarts weet. Durf je was naar de buren te brengen als je wasmachine het niet doet. Vraag of je bij ze mag douchen. Ze zullen het begrijpen. They have been there.

4 Probeer mensen niet te claimen

Vriendin X mag dan jouw beste vriendin zijn, maar dat betekent niet dat ze niet mag afspreken met Y, die jij ook kent. Misschien gaan ze zelfs samen op vakantie, waarbij ze jouw collega Z ook nog eens meevragen. En dat mag. Dat is okee. Het geeft misschien even een wrang gevoel, ook omdat jullie kinderen elkaar allemaal kennen, maar slik het in, laat het van je afglijden, maak je niet druk. Je kunt niet met vier of vijf gezinnen op vakantie. Ergens moet je een grens trekken. En misschien zit er iets onschuldigs achter. Misschien gaat het uit van hun mannen, die wekelijks samen frisbeeën. En zijn jouw kinderen niet net iets jonger dan de andere zes? Maak je geen zorgen. Het komt goed.

5 Wacht

En als het niet goed komt, als er een kliekje ontstaat van drie of vier gezinnen die alles samendoen, laat ze. Wees blij voor ze dat ze elkaar hebben gevonden in den vreemde. Zie het positieve ervan in: jij hebt een gevarieerde vriendenkring, jij ziet elk weekend andere mensen in plaats van steeds dezelfde. En de dynamiek zal weer veranderen als een van de gezinnen vertrekt. Want dat is het mooie van Afrika: iedereen gaat altijd weer weg. Dus als er echt iemand is die het bloed onder je nagels vandaan treitert, heb geduld. Je hoeft het alleen maar uit te zitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

test